Foutmelding 0xc0000142: Wat is het en hoe los je het op?

Als je regelmatig gebruik maakt van een computer, is de kans groot dat je op een gegeven moment een foutmelding tegenkomt. Een van de meest voorkomende foutmeldingen is foutmelding 0xc0000142. Deze foutmelding kan frustrerend zijn, vooral als je niet weet wat het betekent en hoe je het kunt oplossen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op foutmelding 0xc0000142, de mogelijke oorzaken en enkele oplossingen om dit probleem te verhelpen.

Wat is foutmelding 0xc0000142?

Foutmelding 0xc0000142 is een Windows-foutmelding die aangeeft dat een toepassing niet correct kon worden gestart. Het getal 0xc0000142 is een hexadecimale code die specifiek verwijst naar deze fout. Deze foutmelding kan optreden bij het openen van verschillende programma’s, zoals Microsoft Office-toepassingen, Adobe-software en zelfs games.

Deze foutmelding kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Een pop-upvenster met de foutmelding 0xc0000142.
 • Programma’s die niet reageren of vastlopen bij het opstarten.
 • Een trage computerprestatie.
 • Problemen met het openen van bepaalde bestanden.

Mogelijke oorzaken van foutmelding 0xc0000142

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor foutmelding 0xc0000142. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Corrupte of ontbrekende systeembestanden: Als belangrijke systeembestanden beschadigd of ontbrekend zijn, kan dit leiden tot foutmelding 0xc0000142.
 • Problemen met de registervermeldingen: Het register is een database waarin Windows belangrijke informatie opslaat over geïnstalleerde programma’s en systeeminstellingen. Als er problemen zijn met de registervermeldingen die verband houden met de toepassing die de foutmelding veroorzaakt, kan dit leiden tot foutmelding 0xc0000142.
 • Compatibiliteitsproblemen: Sommige oudere programma’s zijn mogelijk niet compatibel met nieuwere versies van Windows en kunnen daarom foutmelding 0xc0000142 veroorzaken.
 • Problemen met stuurprogramma’s: Verouderde of beschadigde stuurprogramma’s kunnen ook leiden tot deze foutmelding.

Hoe los je foutmelding 0xc0000142 op?

Er zijn verschillende oplossingen die je kunt proberen om foutmelding 0xc0000142 op te lossen. Hier zijn enkele mogelijke oplossingen:

Oplossing 1: Voer een systeemherstel uit

Een systeemherstel kan helpen bij het oplossen van foutmelding 0xc0000142 als het probleem recent is ontstaan. Volg deze stappen om een systeemherstel uit te voeren:

 1. Klik op de “Start” knop en typ “systeemherstel” in het zoekvak.
 2. Selecteer “Systeemherstel” in de zoekresultaten.
 3. Volg de instructies op het scherm om een herstelpunt te selecteren en het systeemherstelproces te voltooien.

Oplossing 2: Voer een antiviruscontrole uit

Soms kan foutmelding 0xc0000142 worden veroorzaakt door malware-infecties. Het uitvoeren van een grondige antiviruscontrole kan helpen bij het detecteren en verwijderen van eventuele schadelijke programma’s. Zorg ervoor dat je antivirusprogramma up-to-date is en voer een volledige systeemscan uit.

Oplossing 3: Update stuurprogramma’s

Verouderde of beschadigde stuurprogramma’s kunnen foutmelding 0xc0000142 veroorzaken. Het is belangrijk om je stuurprogramma’s regelmatig bij te werken om compatibiliteitsproblemen te voorkomen. Je kunt de website van de fabrikant van je computer of de website van de fabrikant van het specifieke stuurprogramma bezoeken om de nieuwste versies te downloaden en te installeren.

Oplossing 4: Voer een schijfcontrole uit

Problemen met de harde schijf kunnen ook foutmelding 0xc0000142 veroorzaken. Het uitvoeren van een schijfcontrole kan helpen bij het identificeren en repareren van eventuele fouten op de harde schijf. Volg deze stappen om een schijfcontrole uit te voeren:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de harde schijf die je wilt controleren en selecteer “Eigenschappen”.
 2. Navigeer naar het tabblad “Extra” en klik op “Nu controleren”.
 3. Selecteer de optie “Fouten in het bestandssysteem automatisch corrigeren” en klik op “Start”.
 4. Volg de instructies op het scherm om het proces te voltooien.

Oplossing 5: Herinstalleer de toepassing

Als de foutmelding alleen optreedt bij een specifieke toepassing, kan het helpen om de toepassing opnieuw te installeren. Verwijder de toepassing volledig van je computer en download de nieuwste versie van de officiële website van de ontwikkelaar. Installeer de toepassing opnieuw en controleer of de foutmelding nog steeds optreedt.

Conclusie

Foutmelding 0xc0000142 kan frustrerend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende oplossingen die je kunt proberen om dit probleem op te lossen. Het uitvoeren van een systeemherstel, het uitvoeren van een antiviruscontrole, het bijwerken van stuurprogramma’s, het uitvoeren van een schijfcontrole en het opnieuw installeren van de toepassing zijn enkele mogelijke oplossingen. Als geen van deze oplossingen werkt, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met een professionele IT-ondersteuning om verdere assistentie te krijgen.

Onthoud dat het belangrijk is om regelmatig een back-up te maken van je bestanden om gegevensverlies te voorkomen. Het nemen van preventieve maatregelen, zoals het bijwerken van je systeem en het vermijden van verdachte websites en downloads, kan ook helpen om foutmeldingen zoals 0xc0000142 te voorkomen.