Foutmelding E15 Vaatwasser Bosch

De foutmelding E15 op een Bosch vaatwasser kan erg frustrerend zijn. Het is een veelvoorkomend probleem dat vaak optreedt als er een probleem is met de watertoevoer of de waterafvoer. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de mogelijke oorzaken van de foutmelding E15 en hoe je dit probleem kunt oplossen.

Wat betekent de foutmelding E15?

De foutmelding E15 op een Bosch vaatwasser geeft aan dat er water in de bodemplaat van de vaatwasser is gelekt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verstopte afvoer, een lekkende slang of een defecte watertoevoerklep. Het is belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen, omdat het water in de bodemplaat kan leiden tot ernstige schade aan de vaatwasser en zelfs aan je keukenvloer.

Mogelijke oorzaken van de foutmelding E15

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor de foutmelding E15 op een Bosch vaatwasser:

 • Verstopte afvoer: Als de afvoer verstopt is, kan het water niet goed weglopen en kan het zich ophopen in de bodemplaat van de vaatwasser.
 • Lekkende slang: Een lekkende slang kan ervoor zorgen dat er water in de bodemplaat terechtkomt. Controleer de slang op eventuele scheuren of lekkages.
 • Defecte watertoevoerklep: Als de watertoevoerklep niet goed sluit, kan er water in de bodemplaat lekken. Dit kan het gevolg zijn van een versleten klep of een verstopping.
 • Probleem met de waterdruk: Een te hoge of te lage waterdruk kan ervoor zorgen dat er water in de bodemplaat lekt. Controleer de waterdruk in je huis en pas deze indien nodig aan.

Hoe los je de foutmelding E15 op?

Als je de foutmelding E15 op je Bosch vaatwasser ziet, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:

 1. Controleer de afvoer: Controleer of de afvoer niet verstopt is. Verwijder eventuele blokkades en zorg ervoor dat het water vrij kan weglopen.
 2. Controleer de slang: Controleer de slang op eventuele lekkages of scheuren. Vervang indien nodig de slang.
 3. Controleer de watertoevoerklep: Controleer of de watertoevoerklep goed sluit. Reinig de klep indien nodig of vervang deze als hij defect is.
 4. Controleer de waterdruk: Controleer de waterdruk in je huis. Pas deze aan indien nodig.
 5. Reset de vaatwasser: Schakel de vaatwasser uit en haal de stekker uit het stopcontact. Wacht een paar minuten en sluit de vaatwasser weer aan. Dit kan helpen om de foutmelding te resetten.
 6. Neem contact op met de klantenservice: Als de bovenstaande stappen het probleem niet oplossen, neem dan contact op met de klantenservice van Bosch. Zij kunnen je verder helpen met het oplossen van de foutmelding E15.

Voorkomen van de foutmelding E15

Om de foutmelding E15 op je Bosch vaatwasser te voorkomen, zijn er een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 • Reinig regelmatig de afvoer: Houd de afvoer vrij van vuil en voedselresten om verstoppingen te voorkomen.
 • Controleer de slang: Controleer regelmatig de slang op eventuele lekkages of scheuren. Vervang indien nodig de slang.
 • Onderhoud de watertoevoerklep: Reinig de watertoevoerklep regelmatig om ervoor te zorgen dat deze goed sluit.
 • Controleer de waterdruk: Controleer regelmatig de waterdruk in je huis en pas deze aan indien nodig.

Conclusie

De foutmelding E15 op een Bosch vaatwasser geeft aan dat er water in de bodemplaat van de vaatwasser is gelekt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verstopte afvoer, een lekkende slang of een defecte watertoevoerklep. Het is belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen om verdere schade te voorkomen. Door regelmatig onderhoud en preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op de foutmelding E15 verkleinen. Als de foutmelding aanhoudt, neem dan contact op met de klantenservice van Bosch voor verdere assistentie.