Foutmelding Word: Wat te doen als je Word-document niet opent

Heb je ooit een foutmelding gekregen wanneer je probeerde een Word-document te openen? Het kan erg frustrerend zijn, vooral als je belangrijke informatie in het document hebt staan. In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende foutmeldingen bespreken die je kunt tegenkomen bij het openen van een Word-document en hoe je deze kunt oplossen.

1. “Het bestand kan niet worden geopend”

Dit is een van de meest voorkomende foutmeldingen die je kunt krijgen bij het openen van een Word-document. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals beschadigde bestanden, onjuiste bestandsindelingen of problemen met de Word-toepassing zelf.

Om dit probleem op te lossen, kun je de volgende stappen proberen:

 • Controleer of het bestand niet beschadigd is. Probeer het bestand te openen op een andere computer of vraag een collega om het te proberen.
 • Controleer of je de juiste versie van Word hebt geïnstalleerd. Soms kunnen oudere versies van Word bepaalde bestandsindelingen niet openen.
 • Probeer het bestand te openen met een alternatieve tekstverwerker, zoals Google Docs of OpenOffice. Deze programma’s kunnen soms bestanden openen die Word niet kan openen.
 • Als laatste redmiddel kun je proberen het bestand te herstellen met behulp van de “Open and Repair” functie in Word. Ga naar “Bestand” > “Openen” en selecteer het beschadigde bestand. Klik vervolgens op het pijltje naast de “Openen” knop en kies “Openen en herstellen”.

2. “Het bestand is beveiligd met een wachtwoord”

Als je een foutmelding krijgt waarin staat dat het bestand beveiligd is met een wachtwoord, betekent dit dat je het bestand niet kunt openen zonder het juiste wachtwoord. Dit kan gebeuren als het bestand is beveiligd om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Als je het wachtwoord niet kent, zijn er een paar dingen die je kunt proberen:

 • Controleer of je het wachtwoord correct hebt ingevoerd. Wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig, dus zorg ervoor dat je de juiste hoofdletters en kleine letters gebruikt.
 • Probeer eventuele bekende wachtwoorden die je mogelijk hebt gebruikt voor andere documenten of accounts.
 • Als je het wachtwoord echt niet kunt achterhalen, kun je proberen een wachtwoordherstelprogramma te gebruiken. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar die kunnen proberen het wachtwoord te kraken.

3. “Het bestand is beschadigd”

Als je een foutmelding krijgt waarin staat dat het bestand beschadigd is, betekent dit dat het bestand mogelijk niet correct is opgeslagen of dat er een probleem is opgetreden tijdens het opslaan.

Om dit probleem op te lossen, kun je de volgende stappen proberen:

 • Probeer het bestand te openen met een andere tekstverwerker. Soms kunnen andere programma’s beschadigde Word-documenten herstellen.
 • Probeer het bestand te herstellen met behulp van de “Open and Repair” functie in Word. Ga naar “Bestand” > “Openen” en selecteer het beschadigde bestand. Klik vervolgens op het pijltje naast de “Openen” knop en kies “Openen en herstellen”.
 • Als het bestand nog steeds niet kan worden geopend, kun je proberen een oudere versie van het bestand te herstellen. Ga naar “Bestand” > “Info” > “Versiegeschiedenis” en selecteer een eerdere versie van het bestand om te herstellen.

4. “Er is een probleem opgetreden tijdens het openen van het bestand”

Deze foutmelding kan optreden als er een probleem is met de Word-toepassing zelf. Het kan worden veroorzaakt door beschadigde installatiebestanden, ontbrekende updates of conflicten met andere geïnstalleerde programma’s.

Om dit probleem op te lossen, kun je de volgende stappen proberen:

 • Controleer of je de nieuwste updates voor Word hebt geïnstalleerd. Ga naar “Bestand” > “Account” > “Office-updates” en klik op “Nu bijwerken”.
 • Probeer Word opnieuw te installeren. Ga naar “Configuratiescherm” > “Programma’s” > “Programma’s en onderdelen”, zoek Microsoft Office in de lijst en klik op “Verwijderen”. Start vervolgens je computer opnieuw op en installeer Word opnieuw.
 • Controleer of er conflicten zijn met andere geïnstalleerde programma’s. Probeer Word te openen in de veilige modus door de “Ctrl” toets ingedrukt te houden terwijl je op het Word-pictogram klikt. Als Word zonder problemen opent in de veilige modus, kan een ander programma het probleem veroorzaken.

Met deze tips zou je in staat moeten zijn om de meeste foutmeldingen die je kunt tegenkomen bij het openen van een Word-document op te lossen. Onthoud dat het altijd een goed idee is om regelmatig een back-up te maken van je belangrijke documenten om verlies van gegevens te voorkomen. Hopelijk kun je nu zonder problemen je Word-documenten openen en bewerken!