Siemens wasmachine foutmelding F18

De Siemens wasmachine is een betrouwbaar en veelgebruikt apparaat in vele huishoudens. Het biedt efficiënte en effectieve reiniging van kleding en textiel. Echter, net als elk ander elektronisch apparaat, kan de Siemens wasmachine soms foutmeldingen weergeven. Een veelvoorkomende foutmelding is F18. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze foutmelding, de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Wat betekent de foutmelding F18?

De foutmelding F18 op een Siemens wasmachine geeft aan dat er een probleem is met de waterafvoer. Dit kan verschillende oorzaken hebben, variërend van verstoppingen tot defecte onderdelen. Het is belangrijk om deze foutmelding serieus te nemen en actie te ondernemen om verdere schade aan de machine te voorkomen.

Mogelijke oorzaken van de foutmelding F18

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor de foutmelding F18 op een Siemens wasmachine. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende oorzaken:

 • Verstopte afvoerslang: Een verstopte afvoerslang kan ervoor zorgen dat het water niet goed kan weglopen, wat resulteert in de foutmelding F18. Controleer de afvoerslang op eventuele blokkades en verwijder deze indien nodig.
 • Verstopte filter: De wasmachine heeft een filter dat vuil en pluisjes opvangt. Als dit filter verstopt raakt, kan het water niet goed worden afgevoerd en kan de foutmelding F18 optreden. Reinig het filter regelmatig om verstoppingen te voorkomen.
 • Defecte waterpomp: De waterpomp is verantwoordelijk voor het afvoeren van het water uit de wasmachine. Als de waterpomp defect is, kan het water niet goed worden afgevoerd en kan de foutmelding F18 verschijnen. In dit geval moet de waterpomp mogelijk worden gerepareerd of vervangen.
 • Verstopte afvoer: Een verstopte afvoer in uw huis kan ervoor zorgen dat het water niet goed kan weglopen, wat resulteert in de foutmelding F18. Controleer de afvoer en verwijder eventuele blokkades.
 • Defecte druksensor: De druksensor meet de waterdruk in de wasmachine en regelt de waterafvoer. Als de druksensor defect is, kan de foutmelding F18 optreden. Een professionele reparatie kan nodig zijn om dit probleem op te lossen.

Oplossingen voor de foutmelding F18

Als u geconfronteerd wordt met de foutmelding F18 op uw Siemens wasmachine, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om het probleem op te lossen:

 1. Controleer de afvoerslang: Controleer of de afvoerslang niet verstopt is. Verwijder eventuele blokkades en zorg ervoor dat het water vrij kan weglopen.
 2. Reinig het filter: Reinig het filter regelmatig om verstoppingen te voorkomen. Volg de instructies in de handleiding van uw wasmachine om het filter correct te reinigen.
 3. Controleer de waterpomp: Controleer of de waterpomp goed functioneert. Als u vermoedt dat de waterpomp defect is, neem dan contact op met een professionele monteur om het probleem te verhelpen.
 4. Controleer de afvoer: Controleer of de afvoer in uw huis niet verstopt is. Verwijder eventuele blokkades om een goede waterafvoer te garanderen.
 5. Laat de druksensor controleren: Als u vermoedt dat de druksensor defect is, is het raadzaam om een professionele reparateur te raadplegen. Zij kunnen de druksensor testen en indien nodig repareren of vervangen.

Voorkomen van de foutmelding F18

Om de kans op de foutmelding F18 op uw Siemens wasmachine te minimaliseren, zijn er enkele preventieve maatregelen die u kunt nemen:

 • Reinig regelmatig het filter en de afvoerslang om verstoppingen te voorkomen.
 • Vermijd het wassen van teveel kledingstukken tegelijk, aangezien dit de waterafvoer kan belemmeren.
 • Controleer regelmatig de afvoer in uw huis om verstoppingen te voorkomen.
 • Volg de instructies in de handleiding van uw wasmachine met betrekking tot het gebruik van de juiste hoeveelheid wasmiddel en het selecteren van de juiste programma’s.

Conclusie

De foutmelding F18 op een Siemens wasmachine geeft aan dat er een probleem is met de waterafvoer. Het kan worden veroorzaakt door verstopte afvoerslangen, filters, defecte waterpompen, verstopte afvoeren of defecte druksensoren. Door regelmatig onderhoud en het nemen van preventieve maatregelen kunt u de kans op deze foutmelding minimaliseren. Als u echter geconfronteerd wordt met de foutmelding F18, volg dan de bovenstaande oplossingen om het probleem op te lossen. Als de problemen aanhouden, is het raadzaam om een professionele monteur te raadplegen om verdere schade aan uw wasmachine te voorkomen.